Plankgas - Getuigenissen

Student-ondernemer Julie Allary van Sweep Story

“Een goede planning is cruciaal”

Een UNIZO-wedstrijd in het middelbaar plantte een eerste ondernemerszaadje bij Julie Allary. Er was echter een coronacrisis nodig om het te doen ontluiken. En hoe. Sweep Story, haar online platform om poetsen makkelijker en leuker te maken, lokt intussen al klanten van over de grens. Voorlopig combineert ze haar bedrijf nog met haar opleiding communicatiemanagement. “Maar laat het maar rustig verder groeien, zodat ik er na mijn studies van kan leven.”  

Al in het vijfde middelbaar wist ik dat ik wou meedoen aan Plankgas (het UNIZO-project om jongeren uit de derde graad warm te maken voor ondernemerschap). In het zesde was het eindelijk zover. In een groepje van drie ontwikkelden wij het idee voor ‘Rub the rubbish’, een spel om kinderen op een leuke en creatieve manier te leren sorteren. Ons project won de wedstrijd, een ongelooflijke eer.

Als dochter van zelfstandigen groeide ik op met ondernemerschap. Maar via Plankgas kon ik er ook zelf van proeven. Het traject was intensief. Zo moesten we een eigen logo ontwerpen, een elevator pitch in elkaar steken, maar ook, en dat was het moeilijkst van allemaal, een businessplan schrijven. Gelukkig begeleidden de mensen van UNIZO en onze school ons goed.

“Het was eigenlijk niet de bedoeling om ondernemer te worden”

Plan B

Toch was het niet de bedoeling om ondernemer te worden. Ik ging voor piloot en was zelfs geslaagd voor het ingangsexamen. Maar toen kwam corona en stonden bijna alle vliegtuigen aan de grond. Heel wat ervaren piloten waren en zijn trouwens nog steeds werkloos. Na veel wikken en wegen heb ik beslist om de, heel dure, opleiding toch niet te volgen.

Maar ik had geen plan B. Ik wist echt niet wat ik dan wel wilde doen. Mijn mama stelde voor om een jaar te gaan werken om zo te ontdekken wat ik wou studeren. Ik zag het niet zitten, maar ben dan toch bij mijn ouders begonnen. Zij runnen een b2b-bedrijf,  gespecialiseerd in poetsproducten en materialen. In de kleine concept store komen ook particulieren die een oplossing zochten voor hun poetsprobleem. Ik vond dat zo raar. Poetsen gaat toch over de juiste producten en materialen gebruiken en klaar? Maar veel mensen gebruiken dus de verkeerde producten.  

Driemaal plezier

Samen met mama werkte ik aan een oplossing. Dat is uitgemond in Sweep Story, een online platform dat draait rond drie pijlers. Een eerste is the joy of organizing. Het is belangrijk om je huis op orde te hebben. Wij spelen hierop in met opbergboxen en dergelijke. Dan is er the joy of cleaning. Je kan pas goed beginnen poetsen in een opgeruimd huis. En dan zitten we bij ons aanbod aan ecologische producten en professionele materialen. Tot slot is het na al het harde werk tijd om te genieten en tijd te maken voor jezelf of je gezin, ofwel the joy of experiencing. Dat vertaalt zich in ons assortiment van bijvoorbeeld geurkaarsen en badlinnen. Daarnaast vind je tal van blogs, vlogs en tips om je te helpen.     

“Zoek mensen die je willen helpen en adviseren”

De lancering van de webshop viel trouwens samen met mijn eerste schooldag. Want na dat jaar werken en het ontwikkelen van Sweep Story wist ik welke opleiding ik wou volgen:  communicatiemanagement. Als student-ondernemer heb ik het voordeel dat ik mijn praktijkvakken mag toepassen op mijn eigen bedrijf. Het nadeel is natuurlijk dat ik vaak veel minder tijd heb voor mijn bedrijf door de examens. Een goede planning is als student-ondernemer cruciaal.

Wie niet waagt

Ik zou studenten met een idee aanraden om ermee aan de slag te gaan. Zoek mensen die je willen helpen en adviseren. Probeer het op zijn minst. Natuurlijk moet je niets overhaast doen en goed nadenken. Zeker over de financiële kant. Ik heb het geluk dat mijn ouders in mijn zaak geïnvesteerd hebben. Mijn mama doet ook mijn boekhouding. Wat niet wil zeggen dat ik er niets van af weet. Elke week zitten we samen om de cijfers te overlopen. Je moet weten hoe je ervoor staat.

En verder raad ik ook aan om je goed te laten informeren. Zelf ben ik lid van UNIZO. Jammer genoeg vallen de workshops meestal samen met mijn lessen, dus ik heb er nog niet veel kunnen volgen. Wel krijg ik geregeld interessante info doorgestuurd van Zehra Özmen van UNIZO Limburg. En ik vind het leuk om mee te doen met wedstrijden als Starter van het Jaar en Livia Jong Geweld. Je weet maar nooit.

 

Ben je nieuwsgierig naar de Plankgas-wedstrijd of wil je er gewoon meteen mee aan de slag? Lees hieronder verder!

Onze partners