STEM! TECHCLASS | Onderwijs & Ondernemen

STEM! TECHCLASS

Trek met je klas naar buiten... het bedrijfsleven in!

In iedere provincie zet een STEM bedrijf zijn deuren open voor jou en jouw leerlingen.

Op vrijdag 21 september organiseerde UNIZO een heus TECHCLASS event i.s.m. DEFENSIE en tal van prominente figuren. Via TECHCLASS maak je kennis met het bedrijfsleven en met de mogelijke vervolg STEM opleidingen en job profielen bij UNIZO bedrijven. Verlaat nu je klas en trek naar buiten... de wijde bedrijfswereld in! Bereid je bedrijfsbezoek voor en vind hier alle deelnemende bedrijven!

INFO over TECHCLASS

• Met TECHCLASS ga je samen met de klas op bedrijfsbezoek.
  • Via een werkplekbezoek krijgen alle leerlingen van het secundair onderwijs méér zicht in hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Inzicht in de verschillende beroepsprofielen helpt jouw leerling bij het maken van de juiste studie- en/of beroepskeuze
  • In sommige bedrijven kan er vanaf nu ook les gegeven worden! Of sterker nog: een bedrijfsbezoek kan gecombineerd worden met een les op de werkvloer. Dit hoeven niet uitsluitend economische of technische topics te zijn: waarom geen les aardrijkskunde geven in een bedrijf dat aan export doet? Of een les chemie in een waterzuiveringsbedrijf? STEM op zijn ruimst!
  • TECHCLASS is er voor alle studierichtingen: ASO, TSO, KSO en BSO en dit van het eerste tot en met het 6de leerjaar. Ook het lager onderwijs en het hoger onderwijs zijn van harte welkom!

PRAKTISCH schooljaar 2018-2019

• Deelnemen? Als leerkracht schrijf je hier in en laat je weten welk soort bedrijf (sector, regio ...) je voorkeur geniet uit de deelnemende STEM bedrijven uit jouw provincie. Als deelnemende leerkracht ontvang je alle materiaal om het bedrijfsbezoek goed voor te bereiden met de klas
  • Deelname aan TECHCLASS voor jouw school is gratis en zit vervat in het UNIZO School Service lidmaatschap!
  • TECHCLASS wedstrijd: Maak samen met jouw leerlingen 1 STEM! letter uit materiaal naar keuze en motiveer waarom jij voor STEM kiest! Per provincie wordt door een externe jury de winnende letter bekend gemaakt. De winnaars winnen een meet & greet met Herman Verbruggen en de CEO van UNIZO, Danny Van Assche. Doe nu mee aan de wedstrijd en ontvang het wedstrijdreglement.
  • Meer weten? Ga naar de lijst met de deelnemende bedrijven of contacteer Dirk Braeckevelt, projectverantwoordelijke TECHCLASS via dirk.braeckevelt [at] unizo.be (subject: Ja%2C%20ik%20neem%20graag%20met%20mijn%20klas%20deel%20aan%20TECHCLASS) of 0479 49 34 25.
  • Wist je dat... defensie jaarlijks 1000 STEM job profielen zoekt! Meer weten? Ga naar de jobs website van defensie.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

"Het blijft een merkwaardige paradox: we sakkeren dat we te weinig technische vakmensen vinden, maar tegelijkertijd aarzelen we om onze eigen kinderen naar een technische richting te sturen. Ik moest eraan denken toen ik afgelopen vrijdag enkele zeer enthousiaste jongeren ontmoette die dit schooljaar vanuit een bewuste en weldoordachte keuze een technische opleiding starten. Toch zijn ze nog met te weinig. Bij de meisjes zijn de cijfers zelfs dramatisch. Om die reden organiseert UNIZO jaarlijks in samenwerking met bedrijven en scholen TECHCLASS, een initiatief om STEM-opleidingen (Science Technology Engineering Mathematics) bij jongeren te promoten. En ook om de perceptie rond ‘technische beroepen’ bij de ouders bij te sturen. Want daar wringt het schoentje vooral. Technische jobs worden nog te vaak geassocieerd met ‘vuil en onderbetaald’ werk. Volledig onterecht. Technische jobs evolueren, zijn doorgaans goedbetaald en bieden een grote garantie op werk. Naast het overtuigen van de ouders is er echter nog een maatschappelijke uitdaging die een Nederlands opiniemaker* zeer krachtig verwoordde: ‘Ergens in de voorbije decennia is het misverstand ontstaan dat ‘dingen weten’ meer waard is dan ‘dingen doen’ en dat ‘meer diploma’s’ betekent dat je ook ‘meer kan’. Waardoor ‘werken met je hoofd’ een hogere sociale status heeft gekregen dan ‘werken met je handen’. Waarom eigenlijk? Hoog tijd om dat misverstand recht te zetten. Want straks zitten we met 2 miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren…."

*Pieter Derks – Video over Diplomafetisj - klik hier

STEM kan de wereld redden!

TECHCLASS event wordt mogelijk gemaakt dankzij de fantastische samenwerking met DEFENSIE

De Belgische Luchtmacht en Defensieminister Steven Vandeput hebben hun schouders gezet onder het TECHCLASS-project van de Stichting Onderwijs & Ondernemen omdat ze overtuigd zijn van de noodzaak van STEM-onderwijs. Deze promo-dag wil vooral jongeren charmeren voor een studierichting in het technisch onderwijs en de perceptie bij ouders bijsturen omtrent TSO-onderwijs. De organisatie wil STEM-scholen en (overheids)bedrijven dichter bij elkaar te brengen om zo nog beter samen te werken. Door deel te nemen onderschrijft Defensie het belang van technische opleidingen. Als één van de belangrijkste werkgevers van ons land, moet de verschillende componenten van onze strijdkrachten in de komende jaren op zoek naar meer dan 1000 STEM-jobprofielen.

TECHCLASS dag op luchtmachtbasis van Koksijde

Herbeleef dit event in Koksijde hier