Wie zijn we / Contact    
Zoeken    FR / EN
05/06 Train The Trainer - Entrespiegel - Hasselt

06/06 Bedrijfsbeheer? Hoe moet het verder na 1 september 2018? - Brussel
Toon alle activiteiten
Leeronderneming

In elke leerling zit ondernemerstalent!

Met de leeronderneming willen we ondernemingszin en ondernemerschap stimuleren in iedere studierichting. Dit doen we door de brug te slaan tussen onderwijs en werkveld.

De leeronderneming is gestoeld op de basisprincipes van de werking van een KMO. Iedere leerling kruipt in de rol van de ondernemer. De verschillende leeringen werken in team en dragen samen de verantwoordelijkheid voor hun leeronderneming. Via de leeronderneming leer je door te doen wat leidt tot zovéél méér leereffecten! De leerkracht fungeert als coach en ondersteunt de leerlingen bij de uitwerking van hun eigen project.

Volg alle nieuwtjes rond de Leerondernemingen op Facebook

Dikke proficiat aan de jubilarissen van de Leeronderneming!

 LO

Van harte gefeliciteerd aan de jubilarissen van de Leeronderneming die deze Award mee naar hun school nemen: Bernardustechnicum – BSO Cardijnschool – Burgerschool – College O.l.v. Ten Doorn – Heilig Hartinstituut Halle Annuntiaten – Leiepoort Deinze Campus Sint-Vicentius – Onze-Lieve-Vrouw Instituut – Sint-Jozef Handelsschool – Kogeka 8 – Sint-Norbertusinstituut – Sint-Godelieve Instituut – Sint-Lambertus 4 – Sint-Lutgardisinstituut – Berkenbomenscholen – Provincialiaat der Broeders van Liefde – Mariagaard - Miniemeninstituut

Marie-Rose begeleidt al kwarteeuw jonge ondernemers


Foto_Marie_Rose_Coppens_Lo
Foto Anthony Statius: Marie-Rose Coppens met de leerlingen van 7 Retailmanagement en     Visual merchandising in hun winkel Roselie.


Deinze  - Marie-Rose Coppens helpt al 25 jaar lang jonge ondernemers met hun eerste winkel.


Op vrijdag 10 november openden de leerlingen van 7 Retailmanagement en Visual merchandising van de school Leiepoort campus Sint-Vincentius hun pop-up winkel Roselie op de Markt van Deinze. Om Marie-Rose te bedanken ontwikkelden de studenten een eigen gin met haar initialen, een fles kruidige MR25.

Ieder jaar openen enkele leerlingen van de school Leiepoort campus Sint-Vincentius hun eigen winkel in het centrum van Deinze. Het was Marie-Rose Coppens die 25 jaar geleden met het idee kwam en ook dit jaar leert ze de jongens en meisjes van 7 Retailmanagement en Visual merchandising de kneepjes van het vak.

"Deze Leeronderneming startte in 1993 vanuit Unizo", zegt Marie-Rose. "Het is de beste manier om de theorie rond het opstarten van een eigen zaak in de praktijk om te zetten en een aantal van deze leerlingen heeft later ook effectief die stap gezet. Aanvankelijk ging ik mij tien jaar bezighouden met dit project, maar ik kan het gewoon niet loslaten; het is te leuk om te doen. Mijn oma had vroeger een buurtwinkeltje in Wontergem en het was altijd mijn droom om mijn eigen zaak te starten." Om Marie-Rose te bedanken ontwikkelden de leerlingen de gin MR25 en deze is ook te koop.

Iedereen kan nog tot eind januari 2018 komen shoppen in Roselie. De naam verwijst naar het opvallend roze aanbod aan artikelen. Naast gin vind je er binnenhuisdecoratie gecombineerd met een paar accessoires zoals juwelen, kaarsen en sjaals.

Roselie bevindt zich op Markt 85 en is open op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur en op woensdag vanaf 9 uur.

Citaat - Het Laatste Nieuws 13-11-2017

 

Aan het werk!

Leeronderneming    

  

De leerlingen ondervinden aan den lijve alle facetten van het ondernemerschap!  Ze starten met het schrijven van een ondernemingsplan, kiezen de goederen of diensten die ze aanbieden, brainstormen over een leuke naam, gaan op zoek naar geschikte leveranciers, openen een bankrekening, gaan op zoek naar investeerders, stellen een folder op, houden een boekhouding bij, enzovoort.

Deze manier van werken geeft de leerlingen ruimte om hun talenten (creativiteit, communicatie, technisch inzicht, rekenvaardigheid …) te ontdekken en ontwikkelen.   Een echte on-the-job-training, maar dan binnen de veilige schoolcontext.

Voor Carine Persyn van VHSI Brugge heeft de Leeronderneming geen geheimen meer!        Lees hier haar verhaal!

Welke ondersteuning biedt UNIZO?

Leerkrachten begeleiden de Leeronderneming, UNIZO Onderwijs & Ondernemen ondersteunt en zorgt voor didactisch materiaal.

 Je ontvangt:

-

Persoonlijke begeleiding

 

Je wordt door jouw provinciale UNIZO-adviseur van dichtbij ondersteund. Hij of zij helpt je verder met vragen over de opstart, het coachen van jouw leerlingen, het organiseren van een evenement, enzovoort.

- Praktijkgids Leerondernemingen
 

Hoe stel ik een factuur op? Ben ik in orde met de voedselveiligheid?  Hoe voer ik een goed verkoopgesprek?  In deze stevige handleiding verneem je hoe je jouw leerlingen pedagogisch, wettelijk en organisatorisch kan ondersteunen tijdens de verschillende fases van hun Leeronderneming. 

- Startersgids
 

Deze online Startersgids is dé referentie voor alle jonge ondernemers! Het omvat alle theorie over starten met je eigen zaak: van het opstellen van een ondernemingsplan, de handelsreglementering tot creativiteit in je onderneming.

-

Screeninginstrument om jouw leerlingen te kunnen evalueren tijdens de looptijd van hun Leeronderneming.

Heeft je school een UNIZO School Service lidmaatschap? Dan kan je gratis je eerste Leeronderneming opstarten! Daarbovenop krijgt de Leeronderneming ook een gratis publireportage in de Streekkrant. Ontdek hier nog meer voordelen van een UNIZO School Service.

 

Kennismaking

Een Leeronderneming start je niet van vandaag op morgen.  Daarom komt onze provinciale UNIZO-adviseur graag eens langs om te kijken hoe de Leeronderneming een meerwaarde kan zijn voor jouw opleiding.

Neem contact op met één van onze provinciale adviseurs of stuur een informatieaanvraag.

Ik vraag info aan

 

Ik start een Leeronderneming

Via onderstaande knop kan je de licentie aanvragen voor je Leeronderneming. Je vult de gegevens van de school en jouw contactgegevens in en de overeenkomst wordt automatisch opgesteld.  Heb je hierbij nog vragen of ondervind je problemen bij de online inschrijving? Neem onze handleiding even door of neem contact op met ondernemendeschool@unizo.be.  

Nieuw dit schooljaar!!!! Elke Leeronderneming sluit een UNIZO School Service lidmaatschap af ter waarde van 195 €. De ondersteuning is dan volledig gratis. Start de schoolinstelling meer dan één Leeronderneming op dan wordt er 100 € gefactureerd per bijkomende leeronderming.

 

btn_start_leeronderneming

met steun van     Vlaanderen In Actie
allShare